Szemészet

Leírás

A szemészeti járóbeteg rendelés OEP finanszírozott, életkortól és lakhelytől függetlenül bárki számára elérhető. Beutaló nem szükséges, de a nagy betegforgalom miatt a sürgős esetek (sérülés, idegentest, heveny gyulladás, hirtelen látásromlás) kivételével

 

a rendelés csak előjegyzés alapján vehető igénybe.

 

A szemészeti szakrendelés célja és feladata a szembetegségek felismerése és kezelése, illetve ha ez helyben nem lehetséges, a beteg megfelelő szakintézetbe irányítása. Ugyanakkor a szemüveg- és kontaktlencse rendelés egyre inkább kiszorul a szakorvosi rendelésről. Társadalombiztosítási támogatás +/- 6,25 szférikus dioptria alatt már nincs, az árak viszont jelentősen megemelkedtek. Emiatt az a célszerű, ha az optikai vizsgálat és a szemüveg vagy kontaktlencse vásárlása egy helyen történik, különben bármiféle fogyasztói kifogás érvényesítése lehetetlen.

Az egynapos sebészet keretében leggyakoribb a szürkehályog-műtét. A műtéteket az OEP egyfókuszú szférikus műlencse beültetésével és korlátozott számban finanszírozza, prémium műlencse (tórikus vagy multifokális) választása esetén részleges, nem biztosítottak részére vagy a finanszírozott mennyiségen túl teljes térítéssel végezhetők.

A szemészet orvosai valamennyien szemész szakorvosok, Dr. Szabó Ida és Dr. Barabási Zoltán egyaránt részt vesznek a járóbeteg ellátásban és az egynapos sebészetben, Dr. Ács Attila csak a járóbeteg ellátásban. Dr. Enyedi Lajos a járóbeteg ellátásban vesz részt és kórházi háttérrel rendelkezik.

A járóbeteg rendelés vezető asszisztense Szászi Andrásné, ő koordinálja az egynapos sebészeten történő szemműtéteket is.