Reumatológia

Leírás

A reumatológiai betegségek körébe a mozgásszervek fájdalommal és funkciózavarral járó megbetegedései tartoznak.

 

A rendelésre háziorvosi, vagy szakorvosi beutaló szükséges.
 

Időpontkérés: telefonon, interneten, vagy személyesen a betegirányítóban történik.

Telefon: 06-29-551-450 
 

A reumatológiához tartozó megbetegedések:

  • az ún. kopásos ízületi betegségek (csípő, térd arthrosis)
  • degeneratív gerinc betegségek (meszes felrakódások, porckorong elfajulásból adódó betegségek pl. gerincsérv)
  • izom-és kötőszövet eredetű megbetegedések (fájdalmas izomcsomók, traumák utáni elváltozások),
  • ínhüvelygyulladások, izomtapadás körüli gyulladások (pl. teniszkönyök)
  • köszvény
  • szisztémás autoimmun betegségek (Rheumatoid arthritis, szisztémás lupus erythematodes és más ritkább kórképek)
  • seronegativ spondarthritisek (spondylarthritis ankylopoetcia, arthritis proriatica stb.)
  • osteoporosis, ill. más endokrin betegségekhez társuló mozgásszervi panaszok

 

A tünetek kialakulásában részben öröklött adottságok, részben környezeti tényezők, illetve az életmódból származó károsító hatások játszanak szerepet. Célirányos megelőző programokkal mindezeket az ártalmakat mérsékelhetjük.

 

A reumatológiai betegségek körén belül megkülönböztetünk gyulladásos és kopásos eredetű elváltozásokat. Mindkét esetben az ízületeket, a gerincet, valamint az úgynevezett lágyrészeket (inakat, izomzatot és kötőszövetet), továbbá általánosan a csontozatot érintő megbetegedéseket különítünk el. Ezen kívül más szervrendszerek elváltozásai is okozhatnak mozgásszervi eltéréseket.

Éppen ezért mind a kivizsgálás, mind a kezelés során gyakran működünk együtt más orvosi szakterületekkel, leggyakrabban a belgyógyászattal, ideggyógyászattal és ortopéd sebészettel.

Lehetőségünk van röntgenfelvétel készítésére, részletes laboratóriumi vizsgálatokra. Ha indokolt, ízületi ultrahang, RTG, CT és MR, illetve a DEXA vizsgálatot kérünk.

A reumatológiai betegségek kezelésben a gyógyszeres terápia mellett nagyon fontos a fizioterápia és a kialakult funkciókárosodás esetén ajánlható rehabilitáció.

A Rendelőben gyógytorna, gyógy masszázs és jól felszerelt elektor-terápiás részleg szolgálja a komplex gyógyító munkát, segítségükkel a gyógyszeres terápia mellett vagy helyett csökkenthetők a panaszok, mérsékelhető a fájdalom, a gyulladás, illetve lazíthatók az izmok.

Az ambulancián az életmódbeli változtatás szükségességére is felhívjuk a figyelmet, hisz a mozgásszervi panaszok célzott gyógytorna, a rendszeres mozgás, esetleg fogyás segítségével karban tarthatók, esetleg megelőzhetők.