Gastroenterológia

Leírás

 

IDEIGLENESEN SZÜNETEL A RENDELÉS!

 

A gasztroenterologia az emésztőrendszerrel, illetve annak betegségeivel foglalkozik. Ide tartoznak a nyelőcső, gyomor, hasnyálmirigy, vékony és vastagbél, máj, epehólyag és epevezeték betegségei. E betegségek felismerésével és kezelésével foglalkozunk. Emésztési panaszok esetén érdemes gastroenterologushoz fordulni pl: gyomorégés, has puffadás, hasmenés, székrekedés, hasi fájdalom, fekete vagy véres széklet, teltségérzet, fogyás, nyelési zavar, hányás stb.

A rendelésre beutalóval, időpont egyeztetés után, lehetőleg az összes ide tartozó vizsgálati eredménnyel lehet jönni. Ezeket a vizsgálatokat a háziorvos írja elő. A rendelésen részletes kikérdezés, vizsgálat történik. Műszeres vizsgálatokra még nincs lehetőség, de a szükséges vizsgálatokhoz beutalókkal és információkkal a beteget a rendelésen ellátjuk.

A gastroenterologiai szakorvosi ellátás keretében az emésztőszervi betegségek felismeréséhez szükséges vizsgálatok egy részét intézetünkben végezzük: laborvizsgálat, üres hasi röntgen, ultrahang.

Azon vizsgálatokat, amelyekre nálunk nincs mód, más társ intézetekben előjegyezzük: hasi CT, vastagbéltükrözés (colonoscopia), gyomortükrözés (gastroscopia).

Kiegészítő vizsgálatok: lactoz kilégzési teszt, Helicobacter-kilégzési teszt, lisztérzékenységi teszt, étel intolerancia (Food Detectíve). Ez utóbbit az OEP nem támogatja, ezért a tesztet a betegnek kell beszerezni és a vizsgálatot otthonában el tudja végezni, de kérhet segítségért az asszisztenstől.

 

A gastroenterológiai szakrendelésre beutaló és időpont egyeztetés szükséges.