Diabetológia

Leírás

Időpontkérés: interneten, telefonon, vagy személyesen a betegirányítóban történik.
Tel.: 06-29-551-450

 

A diabetológia a cukorbetegséggel, annak gyógyításával és a szövődmények megelőzésével foglalkozó orvosi tudományág.
A betegség oka a hasnyálmirigy által termelt inzulin nevű hormon hiánya, vagy a szervezet inzulinnal szembeni érzéketlensége (inzulinrezisztencia, relatív inzulinhiány), vagy mindkettő.
Az abszolút vagy relatív inzulinhiány következtében - mivel a sejtek inzulin hiányában nem képesek a glükóz felvételére - a vércukorszint megemelkedik, és ez okozza a betegség fő tüneteit.
Feladatunknak tekintjük mind az inzulin-függő, mint a tablettával kezelhető cukorbetegek ellátását.
A szakrendelőbe érkező betegeink anyagcsere beállítása és a társbetegségek kivizsgálása, párhuzamos kezelése az első hónapban az esetek túlnyomó többségében megtörténik.

Diabetológiai konzultáció során megtörténik a beteg kórelőzményének áttekintése, friss leletek és az esetleges kiegészítő szakvizsgálatok eredményei alapján felmérjük jelenlegi állapotát. Mindezek ismeretében egyénre szabott kezelést és életmódtervet javasolunk. A terápia tartalmazhatja a gyógyszeres kezelést, életmód tanácsadást, anyagcsere beállítást és mozgásprogramot.
Fontos a gyógyszeres kezelés optimalizálása, diétás ismeretek megszerzése.
A cukorbetegség szövődményei lassan, alattomosan fejlődnek ki, elsősorban szív- és érrendszeri, szemészeti és veseszövődményei, illetve az általa okozott perifériás idegbántalom ismert, ezen felül az elhúzódó sebgyógyulás és a fertőzéses szövődményekre való fokozott hajlam.
A szövődmények kialakulása, valamint a gyakori társbetegségek (magas vérnyomás, szívbetegség, érszűkület, stb.) sokszor szükségessé teszik a társszakmákkal való együttműködést (kardiológus, érsebész, stb.).
Szakrendelőnkben a szakmai igényeknek megfelelően, rendelkezésre állnak a diabétesz gondozásában fontos szerepet játszó szakorvosi vizsgálatok. pl. szemészet, kardiológia, angiológia.
Az elért eredmények megóvása, az aktuális igényeknek megfelelő gondozás 3-4 havonta történő kontrollviziteket tesz szükségessé.

A rendelésre háziorvosi, vagy szakorvosi beutaló szükséges.